Verlichte boerderijenroute

 

   E info@verlichteboerderijen.nl

   T 06 3001 3037

De ontstaansgeschiedenis van de polders Nieuwkoop en Zevenhoven

Home

Nieuws

Routekaart

Routeboekje

Activiteiten

Foto’s

Toneel op de Deel

Samenwerken

Sponsoren

Contact

Historie

Links

Disclaimer

Het gebied tussen Mijdrecht, Uithoorn, Aarlanderveen en Nieuwkoop ligt in Rijnland, Amstelland en Utrecht. Het was in de 17e en 18e eeuw op grote schaal uitgeveend. Het water in de  veenputten en stroken slokten de resterende smalle legakkers op. Het dorp Het Schoot, tussen Nieuwveen en Nieuwkoop, was allang door het water verdwenen.

In 1796 namen de Staten van Holland het doorslaggevende besluit het gebied tussen de Kromme Mijdrecht, de Drecht en de Aar droog te leggen. Er werd een doorgaande dijk - de Hogedijk - aangelegd én een vijftal molengangen met schepraderen.

 

Veiling van de gronden

Tussen 1809 en 1813 kwam de modderbodem van het eens zo omvangrijke plassengebied droog te liggen. De hooggelegen gronden konden als eerste geveild worden. Dat gebeurde onder meer op 9 januari 1813.

Er werd een polderbestuur benoemd met dijkgraaf en heemraden. Een aantal van hen hadden diverse petten op, onder andere Cornelis Clant. Die was baljuw van Vrijenhoek, schout van Nieuwveen, grootgrondbezitter en dijkgraaf van de Nieuwkoopse en Zevenhovense Polder en voorts notaris te Nieuwveen. Heemraad en zakenman Jan Hendrik Horstman was "doch 's wekelijks drie dagen minstens in de polder tegenwoordig". Het herenhuis De Driesprong, op de grens van Utrecht en Holland, was zijn werkoptrekje.

 

Henk Jan Habermehl

 

Voor meer informatie; komt u dan 29 november naar de lezing van dhr. H.J. Habermehl en / of zie het routeboekje verlichte boerderijenroute Nieuwkoop e.o.

 

 

Terug naar historie