Verlichte boerderijenroute

Hoeksche Waard West 2013

Home

Nieuws

Routekaart

Routeboekje

Activiteiten

Foto’s

Toneel op de Deel

Samenwerken

Sponsoren

Contact

Historie

Links

Disclaimer

 

   E info@verlichteboerderijen.nl

   T 06 3001 3037

Op 22 januari startte in het westelijk deel van de Hoeksche Waard de derde verlichte boerderijenroute in dit Nationaal Landschap. Aanleiding voor deze route is het nieuwe Jaar van de Boerderij. In 2013 vindt elke maand in elke provincie een bijzondere activiteit plaats. De aftrap van dit Jaar gebeurde met de verlichte boerderijenroute Hoeksche Waard West. Deze lichtjestour bracht tussen 22 januari en 9 februari jl. zo’n 3.500 bezoekers op de been. Zij reden vaak een feeërieke tocht door het westelijk deel van de Hoeksche Waard. De weersvoorspellingen over verwachtte sneeuw en ijzel weerhield de bezoekers er niet van om thuis te blijven en de tocht over de hier en daar smalle dijken te ondernemen. Zij ervaarden aan den lijve het open landschap van het Nationaal Landschap de Hoeksche Waard en genoten van het aanwezige agrarische erfgoed. Ook het scholenproject ‘Balenkunst in de WeiTM, van kuubkist tot kunstobject’ trok veel belangstelling. De kunstwerken waren tijdens de verlichte boerderijenroute te bewonderen aan de Stougjesdijk en Maasweg, beide in Mijnsheerenland.

De route had ook enkele interessante lezingen  over Boerenhofsteden in de Hoeksche Waard en op Tiengemeten en over tegels in boerderijen op voornamelijk de Zuid-Hollandse eilanden.

De laatste activiteit was een avondexcursie op 15 mei met college- en raadsleden van de vijf gemeenten op de Hoeksche Waard.

 

Samenwerking

Een polderlandschap zonder boerderijen is een leeg en nietszeggend landschap. Aan de bouwsporen van een boerderij lees je de geschiedenis af van de landbouw en de bewoning door de eeuwen heen. Deze kennis werd opgetekend in een handzaam boekwerkje. Of gidsen vertelden bezoekers erover die met een bus de route ‘deden’,  zoals een schoolklas, leden van Rabobank Hoeksche Waard, Probus- en Rotaryclubs, bejaardenhuizen en Vrouwen van Nu. Ook trok de route fotografen aan. Leden van de Fotoclub De Hoeksche Waard fotografeerden alle aangelichte adressen.

Over tien avonden verspreid waren bijna 100 boerderijen, watertorens, molens en kerken aangelicht. Bij ruim twintig ervan verzorgden bewoners een of meerdere open avonden. En dat werd gewaardeerd. Menig bezoeker ging trouwens naar huis met enkele kilo’s aardappelen, uien, appels en wat er nog meer te koop werd aangeboden. De boerenbedrijven trokken de meeste bezoekers. Veel mensen uit de Hoeksche Waard zelf bezochten deze derde boerderijenroute in hun streek. Maar ook van verder weg kwamen geďnteresseerden: Voorne Putten, Goeree-Overflakkee, Alblasser- en Krimpenerwaard, Midden-Delfland, West-Brabant, Noordoostpolder, Twente, Gelderland maar ook uit de Drechtsteden, Rotterdam en Utrecht. De route was een samenwerking tussen Stichting Landelijk Erfgoed, LTO Noord afd. Hoeksche Waard en de provinciale Boerderijenstichting Zuid-Holland. De route werd mede mogelijk gemaakt dankzij de gulle (financiële) bijdragen van diverse bedrijven en instellingen en de belangenloze inzet van streekbewoners, nationaal landschapsgidsen en diverse locale organisaties.

 

Berichtgeving

 

Boerderij 2013, 15 mei 2013

Het Kompas, 8 februari 2013

Radio Rijnmond , 2 februari 2013

Het Kompas, 1 februari 2013

Stal en Akker, 26 januari 2013

Het Kompas, 25 januari 2013

Hoeksche Waard Exclusief, 24-30 januari 2013

AD Hoeksche Waard, 23 januari 2013

Agraaf, 19 januari 2013

Het Kompas, 18 januari 2013

AD Hoeksche Waard, 17 januari 2013

Dichtbij, 16 januari 2013

Kompas, 16 januari 2013

Chris Natuurlijk, 12 januari 2013 

Dichterbij Hoeksche Waard, winter 2012

 

Balenkunst in de WeiTM

Fotografie: Bas-Tonnie Opmeer