Verlichte boerderijenroute

 

   E info@verlichteboerderijen.nl

   T 06 3001 3037

Verlichte boerderijenroutes brengen

stad en platteland bij elkaar

Verlichte boerderijenroute

Verlichte boerderijenroute

Verlichte boerderijenroute

Verlichte boerderijenroute

   Last update: 19-01-2014

De Boerderijenstichting Zuid-Holland en de met haar samenwerkende organisaties hebben gedurende tien jaar in Zuid-Holland/Groene Hart vele verlichte boerderijenroutes gerealiseerd. Of er een volgende route komt en wanneer is nu nog niet bekend.

De meest recente routes waren in 2013. Van 7 t/m 23 november was er een route in en rondom Nieuwkoop en tussen 22 januari en 9 februari een route in het westen van de Hoeksche Waard. Steeds werden fraaie boerenbedrijven, overige boerderijen en andere karakteristieke panden op de route aangelicht. Een deel ervan was ’s avonds te bezoeken. Kinderen van de basisscholen in genoemde streken ontvingen een uitnodiging om deel te nemen aan het scholenproject Balenkunst in de WeiTM.

 

Bij iedere route verschijnt een boekje met inlegvel. In het boekje worden de aangelichte boerderijen, molens en overige bijzondere panden beschreven. Op het inlegvel staat de routekaart opgenomen met de opengestelde locaties en wat er aan activiteiten wordt georganiseerd.

 

Inmiddels hebben zeventien verlichte boerderijenroutes in Zuid-Holland/Groene Hart plaatsgevonden. Deze routes brachten zo’n  58.000 mensen op de been. De bezoekers maakten kennis met een unieke mix van boerenbedrijvigheid, proeverijen, cultuurhistorie en creativiteit op het platteland. Verspreid over de zeventien uitgezette routes zetten ruim 270 locaties daarvoor hun deuren gastvrij open. Er was voor elk wat wils.

Dank zij het enthousiasme van de bewoners én de inzet van vrijwilligers, diverse organisaties, sponsoren en subsidieverstrekkers zijn er inmiddels routes gerealiseerd in de gemeenten Cromstrijen, Berkel en Rodenrijs, Vlist en Oudewater, het gebied Land van Wijk en Wouden, in de gemeente Graafstroom, op Goeree-Overflakkee, in de gemeenten Nieuwkoop en Alphen aan den Rijn, in het gebied Midden-Delfland, in de Hoeksche Waard langs de Oude Rijn tussen Bodegraven en Woerden, door de Krimpenerwaard. rondom de Lange Linschoten, in het gebied van de Gouwe Wiericke, over het hele eiland Goeree-Overflakkee, langs De Giessen in de Alblasserwaard, door het westelijk deel van de Hoeksche Waard en tot slot voor de tweede keer door de gemeente Nieuwkoop.

Wilt u terugblikken op eerdere verlichte boerderijenroutes in Zuid-Holland/Groene Hart, dan is op deze site bij de knop Historie daarover nog het een en ander te lezen. Bij de knop Routekaarten zijn de routes van destijds nog af te drukken. Klikt u ook gerust op de overige buttons.

 

In het Jaar van de Boerderij 2003 en daarna is het besef gekomen dat de boerderij én haar bewoners het verdienen om blijvend aandacht te krijgen van publiek en politiek. Eén van de mogelijkheden daartoe is het – letterlijk én figuurlijk – de schijnwerpers op de boerderijen te plaatsen. De Boerderijenstichting Zuid-Holland organiseert daarvoor al diverse winterseizoenen lang verlichte boerderijenroutes; zodat sinds 2003, het Jaar van de Boerderij, de boerderijen in de hele provincie streeksgewijs in de schijnwerpers komen.

 

Boerderijenstichting Zuid-Holland

Lyanne de Laat, Boer&Troef

Coördinator verlichte boerderijenroutes

Home

Nieuws

Routekaart

Routeboekje

Activiteiten

Foto’s

Toneel op de Deel

Samenwerken

Sponsoren

Contact

Historie

Links

Disclaimer

Balenkunst in de WeiTM

Commissaris van de Koningin Jan Franssen

opende de route op Goeree-Overflakkee.

Fotografie: Paul van der Zwet

BN’er Cees Veerman zette museumboerderij Oost-Leeuwenstein in Heinenoord in de schijnwerpers. Hij opende daarmee tevens het Jaar van de Boerderij 2013.

Fotografie: Paul van der Zwet

Fotografie: Arie van Noordennen

CDA-lijsttrekker voor Europa Esther de Lange zet boerderij Smolensk in het licht. Fotografie: Paul van der Zwet