Verlichte boerderijenroute

 

   E info@verlichteboerderijen.nl

   T 06 3001 3037

Balenkunst in de WeiTM

Verlichte boerderijenroute

Verlichte boerderijenroute

Verlichte boerderijenroute

Verlichte boerderijenroute

Sinds 2010 is het kunstproject ’Balenkunst in de WeiTM: van hooibaal tot kunstobject´onderdeel van de verlichte boerderijenroute. Schoolkinderen uit de plaatsen waar de verlichte boerderijenroute plaats vindt, worden uitgenodigd mee te doen. Meedoen nu betekent: beschilderen van hooibalen en/of kuubkisten aan de hand van de thema’s boerderijdier, boerenbedrijf of landschap én het bezoeken van een boerenbedrijf.

 

Kindervakantieweek

Hooibalen met een hond, een felgele eend, een witzwarte trekker, een rose-gele koe, blauwe molens, oranje katers en een vogelverschrikker. Het zijn maar enkele voorbeelden van het schilderwerk dat de kinderen van de jeugdvakantieweek in Nieuwveen en Zevenhoven eind augustus realiseren. Het is voor het eerst dat ´Balenkunst in de WeiTM: van hooibaal tot kunstobject´ tijdens de vakantiespeelweek is. Groep 6//7 van de Maranathaschool in Nieuwkoop beschilderden eind september op melkveebedrijf Van Vliet in Nieuwveen ook een aantal hooibalen. Daarna gingen ze op excursie over de boerderij. Ook werden ze heel even kalverschetser; vroeger een heus beroep, voordat het gele oormerk zijn intrede deed. Ze gaan het unieke vlekkenpatroon van een pasgeboren kalfje schetsen op een vroegere CRV-registratiekaart. De beschilderde balen worden in november 2013 aangelicht en staan dan opgesteld langs de lichtjesroute Nieuwkoop e.o. Deze route is de tiende route in het Groene Hart  

 

Kuubkisten beschilderd

Op 16 januari schilderden twee groepen 6 van de Willibrordus basisschool in Oud-Beijerland en De Boomgaard in Mijnsheerenland een groot aantal met landbouwplastic omkleedde kuubkisten en leverden zo hun aandeel aan het het kunstproject bij deze verlichte boerderijenroute: Balenkunst in de WeiTM. Het resultaat wordt op twee plaatsen tijdens de route - aangelicht - getoond: bij Oemsteen aan de Stougjesdijk en bij de boomgaard van De Kikkershoek aan de Maasweg, beide in Mijnsheerenland. De jonge kunstenaars kregen ook een excursie over de boerderij. Een groep reed ’s avonds met bus en gids de route. Ze bezochten natuurlijk de beschilderde kuubkisten, leerden op De Kikkershoek over oud handgereedschap, bezochten de molen van Goidschalxoord, reden door de schuur van het Wieringermeertype aan de Stougjesdijk en troffen een journalist van radio Rijnmond.

 

Foto’s Balenkunst Hoeksche Waard West, klik hier..

 

Berichtgeving

Radio Rijnmond, 2 februari 2013

AD Hoeksche Waard, 17 januari 2013

 

Schilderen en schetsen

Verspreid over acht ochtenden beschilderden ruim 500 kinderen van basisscholen in Hoornaar, Noordeloos, Giessenburg en Hardinxveld-Giessendam dichtbij op enkele boerenbedrijven ruim honderd met zwart plastic omhulde hooibalen. Diezelfde ochtend kregen de kinderen een excursie over de boerderij. Ook werden ze heel even kalverschetser; vroeger een heus beroep, voordat het gele oormerk in 1991 zijn intrede deed. Ze tekenden het unieke vlekkenpatroon van een pasgeboren kalfje op een vroegere CRV-schetskaart. De organisatie van dit ‘evenement in een evenement’ is in handen van Lyanne de Laat.

 

Publiekstem

Met vereende krachten werkten veehouders met overige buurtbewoners langs De Giessen samen om de schoolkinderen een leerzame en plezierige ochtend te bezorgen. Zij stelden ruimte en hooibalen ter beschikking, reden de balen naar de gewenste Balentuinen en verzorgden een excursie op hun eigen boerenbedrijf. José Loeve van atelier Loeviera gaf praktische schilderstips en Tom Schreuders maakte volop foto’s.

Begin oktober plaatsten de veehouders langs de Giessen de beschilderde balen in een van de vijf geplande zogeheten ‘Balentuinen’ aan de Binnendamseweg, Bovenkerkseweg, Lage Giessen, Neerpolderseweg en Overslingeland. Evenals de boerderijen en andere deelnemende locaties worden ook de balen aangelicht. De route vindt plaats op 8, 9, 10, 15, 16, 17, 22, 23 en 24 november 2012.

Tijdens de Fokveedag op 6 oktober in Hoornaar hingen in de streektent foto’s van 21 genomineerde hooibalen. Iedereen die wil, kan dan zijn of haar stem uitbrengen. Ook kon dit t/m 7 november op de facebookpagina van Univé Rivierenland. De schildertjes van de hooibaal, die de meeste stemmen verwierf, wonnen voor hun klas een skateclinic. Groep 8a van De Hoeksteen in Giessenburg viel in de prijzen, want Karina, Dorith, Iris, Laura scoorden met hun ‘marathonkoe’ het hoogste aantal stemmen.

 

Foto’s Balenkunst De Giessen, klik hier..

 

Berichtgeving

AD Rivierenland, 19 september 2012

Gorcumse Courant, 19 september 2012

Het Kompas, 19 september 2012

Merwestreek, 19 september 2012   

 

Kuubkisten en molenvlaggen

In de aanloop naar de verlichte molen- en boerderijenroute Goeree-Overflakkee klaarden in augustus 2011 circa 200 kinderen uit de bovenbouw van acht basisscholen verspreid over het eiland de grote schilderklus. Met begeleiding van de kunstenaars Joep Luijckx, Marlies Verda en Mirian Zimmerman beschilderden zij zo’n 30 met landbouwfolie omwikkelde kuubkisten en 16 reusachtige molenvlaggen. De feestelijke vlaggen wapperden drie weken lang aan de wieken van de molens in Herkingen, Oude Tonge, Stad aan ’t Haringvliet en Stellendam. De kuubkisten stonden in september in Den Bommel, Herkingen, Ouddorp en Sommelsdijk op een boerenerf of in het weiland langs de route Goeree-Overflakkee opgesteld en aangelicht.

 

Berichtgeving

PZC, 19 augustus 2011

AD, regio Rotterdam, 13 en 20 augustus 2011

  

Toneel op de Deel

De eerste keer van het kunstproject Balenkunst in de WeiTM was tijdens de verlichte boerderijenroute Lange Linschoten. In augustus 2010 beschilderden zo’n 650 kinderen van vier basisscholen in Oudewater in een voormalige ligboxenstal ruim honderd met zwart plastic omhulde hooibalen. In groepjes van drie maakten ze de meest bijzondere boerderijdieren of gaven ze hun visie op de boerderij en het landschap. Veel inspiratie kwam van de kunstenaars Leny Schiereck. en Josefien Versteeg. De beschilderde balen waren een maand lang overdag te bekijken, maar werden op de avonden van de verlichte boerderijenroute ook aangelicht. Het kleurrijke weiland aan de Noord Linschoterzandweg, trok bij jong en oud veel bekijks. Op 15 september vond onder voorzitterschap van toenmalig burgemeester mevrouw Ruigrok van Oudewater de jurering plaats  Ook kinderen en kunstenaars jureerden. De hoofdprijs was de 100ste en laatste voorstelling ‘‘Hoe word ik boer?” of een speurtocht over de boerderij.

 

Berichtgeving

Nieuwe Oogst, 2 oktober 2010  

Nieuwe Oogst, 24 september 2010 

 

 

Nieuws

Routekaart

Routeboekje

Activiteiten

Foto’s

Toneel op de Deel

Samenwerken

Sponsoren

Contact

Historie

Links

Disclaimer

Balenkunst in de WeiTM

Fotografie: Tom Schreuders

Fotografie: Hans Roest