Verlichte boerderijenroute

Krimpenerwaard

Home

Routekaart

Routeboekje

Activiteiten

Foto’s

Toneel op de Deel

Samenwerken

Sponsoren

Contact

Historie

Links

Disclaimer

 

   E info@verlichteboerderijen.nl

   T 06 3001 3037

Zeker 5.000 bezoekers reden tussen 27 januari en 12 februari 2010 de verlichte boerderijenroute Krimpenerwaard. Ze toonden zich enthousiast over de geboden mix van boerenbedrijvigheid, cultuurhistorie, proeverijen en geboden creativiteit. Zestien adressen hielden die ’s avonds een of meerdere keren open huis. Negen avonden zetten 110 deelnemers aan de verlichte boerderijenroute Krimpenerwaard tussen 19.00 en 22.00 uur hun boerderijen, molens en bruggen in het licht. In de route waren drie prijsvragen opgenomen: hoe zwaar is dit pasgeboren lammetje,  hoe zwaar is deze boerenkaas en er was een quiz over weidevogels en planten in en rondom de sloten. De vijf prijswinnaars ontvingen tijdens de afsluitende bijeenkomst een mand met boerenkaas en andere Groene Hart streekproducten.

 

Ter afsluiting werden twee lezingen gehouden. Boerderijbewoner en tegeldeskundige J.H. van den Berge over tegels in boerderijen. Kleurgebruik bij boerderijen was het onderwerp van Ineke de Visser van bureau Helsdingen uit Vianen. Een artikel over dit onderwerp is nu te downloaden.

 

De donderdagavonden waren de muziekavonden. Zo trad zangvereniging Vriendschap uit Berkenwoude op, het Havencabaret     in Vlist en het meezingkoor De Vlisterzangers.   Deze drie avonden waren drukbezocht. Maar ook de andere avonden gingen bezoekers op pad, vooral met de auto. Een aantal fietsers en wandelaars trotseerden de kou en ‘deden’ zo de route. De reacties waren hartverwarmend, vinden de boerderijbewoners. Vooral ‘in trek’ bleken de pasgeboren lammetjes, de melkrobot, de rondleidingen over de koeienbedrijven en door de kaasmakerijen. Bezoekers wilden ook sfeer proeven. Ze gingen een gerestaureerde kaaskelder in, een oude schuur of vroegere stal waar schilderijen, brocante, serviezen, kleding, zilver, Oegandese kettingen worden verkocht of mensen zochten de waterzolder. Op diverse plaatsen waren consumpties te verkrijgen en werden er wafels en pannenkoeken gebakken. Tijdens de route zijn enkele kalfjes geboren en tientallen lammetjes.

 

 

Op 27 januari jl. zetten de burgemeesters van de gemeenten Vlist en Bergambacht, Aaltina Evenhuis-Meppelink en Arie van Erk, de Noomen Hoeve in Stolwijk in het licht. Na dit startsein voor de verlichte boerderijenroute Krimpenerwaard reden vijf bussen met deelnemers en genodigden de route. Kenners van de streek waren gids. Op twee boerenbedrijven reden de bussen door een ligboxenstal, die van Zuidbroek 53 en van Bovenberg 61A in Bergambacht. Ook gasten van de Zonnebloem uit beide gemeenten en de ouderen uit de gemeente Bergambacht reden met een bus de route.

Op 15 januari jl. haalden de 110 deelnemers van de verlichte boerderijenroute Krimpenerwaard hun lampenset op. Directeur Arjan Staal van Rabobank Krimpenerwaard, een van de sponsoren, overhandigde de eerste set aan Hans Mulder uit Vlist.

De historische verenigingen Oud-Stolwijck en Bergambacht beschrijven momenteel de boerderijen en andere panden in hun werkgebied. Deze activiteit én vanwege Vlist in actie waren voor de Boerderijenstichting Zuid-Holland redenen om de route Krimpenerwaard te gaan organiseren.

 

Voor een terugblik met foto’s op de verlichte boerderijenroute Krimpenerwaard klikt u hier. De volgende subsidiënten en sponsoren  maakten de verlichte boerderijenroute Krimpenerwaard mogelijk.

 

 

Berichtgeving

 

· AD Groene Hart, 18 febr. 2010

· Het Postiljon, 12 febr. 2010

· AD Groene Hart, 4 febr. 2010

· AD Groene Hart, 2 febr. 2010

· IJsselbode, 2 febr. 2010

· Het Kontakt, 2 febr. 2010

· Nieuwe Oogst, 30 jan. 2010

· Reformatorisch Dagblad, 29 jan. 2010

· AD Groene Hart, 28 jan. 2010

· Het Kontakt, 25 jan. 2010

· Goudse Post, 25 jan. 2010

· www.groenehart.nl, jan. 2010

· Struinen en Vorsen, jan. 2010

· AD Groene Hart, 25 jan. 2010

· Gemeente Vlist

· Gemeente Bergambacht

· IJsselbode, 19 jan. 2010

· Postiljon, editie Krimpenerwaard, 19 jan. 2010

· Struinen en Vorsen, dec. 2009

· De Lekstreek, 11 nov. 2009

· AD editie Gouda, 27 okt. 2009

Fotografie: Paul van der Zwet