Verlichte boerderijenroute

Home

Nieuws

Routekaart

Routeboekje

Activiteiten

Foto’s

Toneel op de Deel

Samenwerken

Sponsoren

Contact

Historie

Links

Disclaimer

Tussen 31 oktober en 17 november 2006 vond in het Land van Wijk en Wouden de 2e verlichte boerderijenroute in het Groene Hart plaats. Op basis van bijgehouden tellingen hebben ruim 3.000 bezoekers op een of andere manier kennis gemaakt met de boerderijen en de bedrijvigheid in het gebied tussen Leiden, Zoetermeer en Alphen aan den Rijn. De drukst bezochte locatie was Rijndijk 107 in Hazerswoude Rijndijk. Hier hadden buurtbewoners een gezamenlijke tentoonstelling ingericht. Ook op de overige veertien locaties was het goed toeven, aldus de bezoekers die een reactie noteerden. De officiële opening verrichtte mevr. H.M.C. Dwarshuis-van de Beek, voorzitter Stuurgroep Groene Hart.

Eigenlijk begon de verlichte boerderijenroute al op 9 oktober jl. Op de Rijnhoeve in Koudekerk aan den Rijn vond de eerste voorstelling plaats ‘Hoe word ik boer?’. Latere locaties waren boerderij Akkerlust in Stompwijk en Altijd Zorg in Zoeterwoude. Radio West ging met haar programma Roukost de boer op. Aanleiding waren de aangelichte boerderijen. Het leuke van deze uitzending was dat veel aandacht juist uitging naar het boerenbedrijf zelf, de nevenactiviteiten, het dure onderhoud van de historische panden, en de wandelpaden in het Land van Wijk en Wouden. U kunt deze uitzending nog naluisteren via wat klikken op www.westonline.nl of klik hier en je rechtstreeks doorverbonden.

Nieuw van deze route was dat voor het eerst deze ook virtueel via Google Earth te rijden is.Klik daarvoor op deze link. Klik hier.

Als toetje van de verlichte boerderijenroute hielden kunsthistorica Claudia Thunnissen uit Leiderdorp en boerderijdeskundige Jan van Gent uit Zoeterwoude nog een lezing over de boerderijen aan weerszijden van de Oude Rijn en de hooibouw in vroegere tijden.

Tijdens de route Land van Wijk en Wouden konden bezoekers het gewicht van een 5 maanden oud stierkalf schatten bij boerderij Van Vliet – Van Wissen in Stompwijk (233 kg). Op boerderij Vierhuizen in Zoeterwoude kon men het gewicht raden van een grote Veenweidekaas (9,4 kg). Tijdens de schaatsclinic op het droge aan de Oostvlietweg in Stompwijk konden bezoekers een toegangskaart voor de schaatsmarathon van 25 november in Den Haag winnen. De mand met acht paar Friese doorlopers woog 7962 gram. Op boerderij Rynhoven in Hazerswoude Rijndijk konden geďnteresseerden meedoen aan een gereedschappen-quiz. Enkele oplossingen waren een melkkrukje. aardappelpoter, gierschop en baggernet.

 

 

 

Terug naar historie

Verlichte boerderijenroute Land van Wijk en Wouden, 2006

 

   E info@verlichteboerderijen.nl

   T 06 3001 3037

Fotograaf: Aart Schippers

Fotograaf: Adri Straathof                           

Fotograaf: Adri Straathof                           

Fotograaf: Adri Straathof                           

Fotograaf: Jaap de Wit