Verlichte boerderijenroute

Home

Nieuws

Routekaart

Routeboekje

Activiteiten

Foto’s

Toneel op de Deel

Samenwerken

Sponsoren

Contact

Historie

Links

Disclaimer

 

   E info@verlichteboerderijen.nl

   T 06 3001 3037

Terugblik op verlichte boerderijenroute  Alblasserwaard 

Zeker 3.500 mensen bezochten de 3e verlichte boerderijenroute in het Groene Hart, die van de Alblasserwaard, op het traject Oud Alblas en Goudriaan. De organiserende Boerderijenstichting Zuid-Holland en Stichting Boerderij & Erf Alblasserwaard-Vijfheerenlanden kijken bijzonder tevreden terug op dit evenement, dat nog een klein vervolg krijgt.

 

Vervolg met lezingen en toneel 

Morgenavond, 13 februari, gaat Piet den Hertog van Bureau Helsdingen uit Vianen nader in op de aangelichte boerderijen van de inmiddels voorbije verlichte boerderijenroute. Deze avond start om 20.00 uur in Achter het Regthuis, A 94 te Ottoland.

Twee weken later bent u hier weer van harte welkom. Op dinsdagavond 27 februari vertelt historicus Harm Hoogendoorn uit Wageningen vanaf 20.00 uur over de hennepteelt in de Alblasserwaard. Hennep staat nu bekend als de plant die grondstof voor marihuana en hasj levert. Eeuwenlang is deze plant echter in Nederland verbouwd voor de productie van zeildoek en touw. Vooral de grond in de Alblasserwaard was geschikt voor de hennepteelt.

Voor de kinderen van de basisscholen krijgt de verlichte boerderijenroute Alblasserwaard dit voorjaar een vervolg met een Toneel op de Deel. Zij gaan in klassikaal verband de voorstelling ‘Hoe word ik boer?’ bezoeken.

 

Winnaars bekend

Tijdens de verlichte boerderijenroute konden bezoekers bij kaasboerderij Hooikaas het gewicht van een mand met kazen raden. Na loting is fam. J. Franken uit Alblasserdam de winnaar van een bijzonder smakelijk kaasboertje. Het juiste gewicht was 19.680 gram. Bij de agrarische natuurvereniging Den Hâneker konden bezoekers het juiste aantal leden invullen. De oplossingen varieerden tussen 218 en 2200, maar alleen 1176 was het goede antwoord. Na loting is mevr. M. Schrier uit Oud Alblas de winnaar van een Groene Hart streekproductenmand.

De verlichte boerderijenroute in de Alblasserwaard maakt deel uit van een groter project dat ’Vervolg Jaar van de Boerderij’ heet. De route wordt financieel mogelijk gemaakt door het Prins Bernhard Cultuur Fonds en het daaronder beheerde Pibor Fonds, het KNHM Fonds, het ANWB fonds, de A.A. de Haan Stichting, Kwaliteitsimpuls Groene Hart, het Landschapsplan Alblasserwaard-Vijfheerenlanden, de gemeente Graafstroom, Campina en De Samenwerking.

 

Herkomst

Ook deze 3e verlichte boerderijenroute in het Groene Hart, de 5e in Zuid-Holland, heeft bewezen dat mensen in zijn voor een mix van boerenbedrijvigheid, proeverijen, cultuurhistorie en creativiteit op het platteland. Bezoekers kwamen uit de eigen Alblasserwaard-Vijfheerenlanden, maar ook uit de Krimpenerwaard en Lopikerwaard en van veel verder weg. Enkele plaatsen die opgetekend werden, zijn: Rotterdam en de Drechtsteden, Den Haag, Oegstgeest, Strijen, Dongen, Veenendaal, Best, Leiden en Drachten.

 

Terug naar Historie