Verlichte boerderijenroute

 

   E info@verlichteboerderijen.nl

   T 06 3001 3037

Verlichte boerderijenroute

Verlichte boerderijenroute

Verlichte boerderijenroute

Home

Nieuws

Routekaart

Routeboekje

Activiteiten

Foto’s

Toneel op de Deel

Samenwerken

Sponsoren

Contact

Historie

Links

Disclaimer

Verlichte boerderijenroute

De verlichte boerderijenroute Goeree-Overflakkee was de zesde die in Zuid-Holland plaatsvond. Ruim 45 boerderijen en molens waren tussen 29 augustus en 15 september 2007 aangelicht. Elf locaties ontvingen bezoekers op hun boerderijen, in de stallen en schuren. Toppers – in bezoekersaantallen - waren het melkveebedrijf Sofiahoeve in Sommelsdijk en de tentoonstelling op de Stadschenhoek in Stad aan ’t Haringvliet. De muzikale aftrap met mannenkoor ‘Ons Koor’en de muzikale afsluiting met de fanfare op camping ‘El Sol’ brachten veel extra mensen op de been.

Zo’n 2500 bezoekers reden in het pikkedonker de route. De smalle polderwegen deerden hen niet. File op de dijk werd zelfs een beetje gewoon. Over Midden-Flakkee was een autoroute uitgezet. Door en rond Ouddorp, dat in 2007 tot Nederlands beste badplaats is gekozen, ging een 14 km lange fietsroute. Via Google Earth zijn beide routes nog te rijden. Klik hier om ze te bekijken.

 

De officiële opening van de verlichte boerderijenroute Goeree-Overflakkee vond in Middelharnis, in het gebouw van het ISGO, plaats. Burgemeester drs. S. Stoop van Dirksland en voorzitter van het ISGO verrichte de openingshandeling. Aansluitend reden drie bussen met deelnemende boerderijbewoners en de genodigden onder leiding van kenners van het gebied en de boerderijen de route.

Ook bewoners van serviceflat Vroonlande uit Dirksland reden een week later de route. Ook zij gingen dóór de ligboxenstal van de familie Jongeneel. In Ouddorp kon men op de Palmstee genieten van een prachtige zonsondergang bij de Palmstee. Daar reed de ‘schelpenbus’ een deel van de route in combinatie met de Zomersprookjes, een andere activiteit op het eiland. De zelfgebakken Krûûtplaetjes op Juffrouw Lavooijs stee vonden gretig aftrek. Bij melkveebedrijf Sofiahoeve konden bezoekers hun agrarische kennis testen. Bij de Stadschenhoek gingen  geïnteresseerden terug in de tijd wanneer ze aan de gereedschappen- en productenquiz meededen. De winnaars ontvingen óf een goedgevulde mand streekproducten van Goeree-Overflakkee óf een mand met suikerproducten. Na afloop van de verlichte boerderijenroute hielden Gert van Opbroek (KNHM/Arcadis) en boerderijkenner Gerbrand Hoek nog lezingen over de ruilverkaveling op Flakkee, respectievelijk de boerderijen op Goeree-Overflakkee.

 

De organiserende Boerderijenstichting Zuid-Holland en  Sociëteit Rethorica kijken met een goed gevoel terug op dit evenement. Bezoekers en deelnemers waren enthousiast over de route en activiteiten.

Voor een kleine fotoimpressie van de route op Goeree-Overflakkee, klik hier.

 

 

Terug naar historie

Verlichte boerderijenroute Goeree-Overflakkee, 2007

Fotografie: Rarekiek