Verlichte boerderijenroute

Hoeksche Waard, lustrumjaar

 

   E info@verlichteboerderijen.nl

   T 06 3001 3037

Home

Nieuws

Routekaart

Routeboekje

Activiteiten

Foto’s

Toneel op de Deel

Samenwerken

Sponsoren

Contact

Historie

Links

Disclaimer

Veelust, De Kikkershoek met hun boerderijwinkel in Mijnsheerenland, boederij Landzicht, bekend van de Hoeksche en inmiddels ook pastinaakchips, en fruitbedrijf De Boer met de Holder trekkers bleken de drukst bezochte locaties van deze verlichte boerderijenroute. De organisatoren vinden het prachtig dat vooral deze agrarische bedrijven de trekpleisters van de route in de Hoeksche Waard waren. De twee opengestelde molens en de kerken in Westmaas en Sint Antoniepolder ontvingen eveneens enkele honderden mensen tijdens hun open avonden. Ook de bewoners van de deelnemende woonboerderijen reageerden enthousiast op de aantallen bezoekers. “Dat hadden we echt niet verwacht. We vinden het zelf niet zo bijzonder wat we presenteren; het is echt hartstikke leuk dat mensen ons erf op komen en willen zien en horen wat we doen.” Met deze reactie wordt de kern van de verlichte boerderijenroutes geraakt: mensen van om de hoek en van verder weg de unieke eigenschappen van het platteland laten ervaren.

Bezoekers kwamen vooral uit de Hoeksche Waard, maar ook van Voorne Putten, Goeree Overflakkee, Midden-Delfland, West-Brabant, en uit plaatsen als Hazerswoude, Zwammerdam, Stolwijk, Oudewater, Goudriaan, Ede, Kamerik, Lisse en de steden Den Haag en Rotterdam.

 

Op 20 januari opende deelnemer Arie Verhorst de negende verlichte boerderijenroute in Zuid-Holland. Met een druk op de knop lichtte hij digitaal zijn eigen boerderij aan. Als provinciaal voorzitter van LTO Noord vroeg hij behalve aandacht voor de aangelichte locaties óók aandacht voor ruimte om als agrariërs te kunnen blijven ondernemen in de Hoeksche Waard. De verschillende visies in de diverse welstandscommissies zouden volgens hem beter op elkaar afgestemd kunnen worden. Aansluitend gingen de genodigden in vier gereedstaande bussen de route rijden. Kenners van het gebied traden op als deskundige gidsen. Later die week reden nog meer bussen de verlichte boerderijenroute: bussen met leden van de Rabobank Hoeksche Waard, met mensen die bij De Zonnebloem-organisatie zijn aangesloten of die bij Trivalent in Huis te Hoecke of in Immanuël verblijven.

 

Zo’n 4500 mensen bezochten de 50 km lange lustrumroute in de Hoeksche Waard, die voerde door de plaatsen Heinenoord, Mijnsheerenland, Westmaas, Strijen, Mookhoek, Maasdam,

’s-Gravendeel en Puttershoek. Negen avonden lang waren op 20, 22, 23, 28, 29, 30 janauri en 4, 5 en 6 februari zijn tussen 19.00 en 22.00 uur de deelnemende 84 karakteristieke boerderijen en bijzondere panden aangelicht. Alle molens op de route deden mee, een voormalig gemeentehuis, het vroegere Veer- en Rechthuis, de watertoren, enkele kerken, maar ook ’t Klaainste Huisie van de Hoeksche Waard en een monumentale lindeboom.

Ruim 15 bussen reden met geïnteresseerden de route. Bewoners van verzorgingshuizen, mensen aangesloten bij De Zonnebloem, klanten van de Rabobank Hoeksche Waard, vrijwilligers van het Streekmuseum De Hoeksche Waard maakten zo kennis met de verlichte boerderijenroute. Ook Stichting Sterren Reizen en Roparun Hoeksche Waard lieten bussen rijden. Bezitters van een Trabant reden in een groep de verlichte boerderijenroute. Daarvoor kwamen zelfs mensen uit Zwolle en uit Limburg naar de Hoeksche Waard.

 

Veel aangelichte adressen zijn gefotografeerd. Eén bezoeker had de goede leeftijd van het kalfje Dina 228 ingevuld. Er waren vijftien locaties open, die de mensen een hartelijk welkom onthaalden. De muzikale aftrap vond plaats op 22 januari jl. op De Kikkershoek. Het Shantykoor De Hoeksche Waard verzorgde een heerlijke muzikale avond. Een oldtimer chauffeur in z’n open Morgan kon zich opwarmen bij de Holder trekkers, mensen gingen naar de bovenste zolder in de Poldersche of Anthonymolen of gaven zich op voor een workshop schilderen bij galerie Jacoba. Zorgboerderij Bonaventura in Strijen was alleen voor gezelschappen te bezoeken. Het Wellantcollege in Klaaswaal maakte een CKVproject over de route. Evenals bij eerdere edities lieten bewoners ook nu weer de bezoekers kennismaken met hun bedrijvigheid op het platteland. De variatie was de boerderijen is groot. Akkerbouw- en tuindersbedrijven deden mee, maar ook melkvee- bedrijven met een melkrobot, bedrijven met een landwinkel aan huis of boerderijen waar een schuur als galerie is ingericht of die nu dienst doen als woonboerderij.

 

De verlichte boerderijenroute Hoeksche Waard is afgesloten met twee lezingen. Archeoloog en voorzitter van de Stichting Archeologie Hoeksche Waard Jeroen Ras vertelde over ‘Binnenmaas, 4000 jaar bewoning’ en zijn collega-archeoloog René van Wilgen over het vondstmateriaal ter plaatse van De Vijf Schelpen. Auteur Arie Pieter van den Hoek verzorgde een avond over ‘Boerderijen en hun bewoners in de Hoeksche Waard’. Tussen 24 april en 19 mei gaan basisscholen naar een voorstelling ‘Hoe word ik boer?’

 

Terugblik

De fotoclub Hoeksche Waard heeft alle aangelichte adressen gefotografeerd. Ook andere gingen met foto- of videocamera’s op stap om de route in beelden vast te leggen. Voor een terugblik op de verlichte boerderijenroute Hoeksche Waard mét beeld kan men ook kijken op TV Hoeksche Waard, de website van Foto zoomgalery, op You Tube en via deze website op de pagina Historie.

 

Berichtgeving:

· Nieuwsradio Hoeksche Waard, uitzending 24 januari 2009 11.00 uur

· Nieuwe Oogst, 24 januari 2009, 

· Het Kompas, 23 januari 2009

· AD De Dordtenaar, 22 januari 2009

· AD Rotterdams Dagblad, 22 januari 2009

· Echo, 21 januari 2009

· Agraaf 17 januari 2009

· Telegraaf, 17 januari 2009

· Kompas, 16 januari 2009

· Rotterdams Dagblad, Hoeksche Waard dichtbij, 15 januari 2009

· Mooi Binnenmaas, januari 2009

· Rabobank Hoeksche Waard, najaar 2008

· Het Kompas, 24 september 2008

 

 

 

Terug naar historie