Verlichte boerderijenroute

Nieuwkoop e.o.

 

   E info@verlichteboerderijen.nl

   T 06 3001 3037

De verlichte boerderijenroute Nieuwkoop e.o. was de vierde in het Groene Hart en de zevende die in Zuid-Holland plaatsvond. Op 30 oktober verrichtte minister Gerda Verbug van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit de officiële opening op boerderij Smolensk in Nieuwveen. Vijf bussen met deelnemendeboerderijbewoners en genodigden reden aansluitend de route. Kenners van het gebied traden op als gids. Nog acht avonden daarna, op 1, 2, 7, 8, 9, 14, 15 en 16 november 2007, plaatsten 126 bewoners in Aarlanderveen, Alphen aan den Rijn, Nieuwkoop, Nieuwveen, Noorden, Ter Aar, Zevenhoven en Zwammerdam tussen 19.00 en 22.00 uur hun agrarische bedrijven, overige boerderijen en molens in de schijnwerpers. De 16e eeuwse boerderij Middel-Stee in Alphen aan den Rijn is de oudste boerderij op de route. De jongste deelnemers zijn die uit 2005; dat zijn de boerderijen aan de Nieuwveenseweg 51 in Nieuwkoop en die van Kampeerhoeve Koole in Noorden. Ook de molens op de route, waaronder de molenviergang in Aarlanderveen, was aangelicht en in Blokland een aantal boerderijen met Russische namen.

 

De verlichte boerderijenroute is een schitterend schouwspel. Op negentien locaties zijn de bezoekers gastvrij onthaald. Er was een programma voor jong en oud(er). Het aanbod varieerde van verkoop van streekproducten en proeverijen tot rondleidingen over agrarische bedrijven en zorgboerderijen. Bezichtiging van een molenscheprad, paardenpension, een dierenbegraafplaats of het volgen van een workshop paardenfluisteren was mogelijk. Verder waren exposities over boerderijen en gereedschap uit de boerenkaasmakerij ingericht, waren tuinen, musea en een galerie open en werd de film ‘De Vier Jaargetijden’ getoond. De Oudheidkamer van de Historische Kring Liemeer was op de woensdagavonden en zondagmiddagen open voor haar tentoonstelling ‘Boerderijen in de polder’. Verschillende bussen reden de route: sponsor Rabobank Groene Hart Noord met haar leden, de Rotaryclub Ter Aar e.o., en bewoners van de verzorgingstehuizen in Nieuwkoop, Langeraar en Reeuwijk. U kunt de route virtueel blijven rijden via Google Earth.

 

Op basis van bijgehouden tellingen en verkochte routeboekjes hebben ruim 4.000 mensen een of meerdere keren de route gereden. Het was af en toe file op de polderwegen. Gemiddeld bezochten de mensen drie tot vier boerderijen op één avond. De drukst bezochte locaties waren geitenboerderij Kammeraad en melkveebedrijf Nieuwenhuizen in Zevenhoven en Museum ‘Van Alles Wat’ in Nieuwkoop.

In de route waren twee prijsvragen opgenomen. Op nummer 105 van de route, melkveebedrijf Van Niekerk in Zwammerdam, kon men de leeftijd van kalfje Pelikaan 127 raden, dat op 6 oktober 2007 was geboren. Twee van de 119 deelnemers hadden het goed. Bij een aantal leden van de agrarische natuurvereniging De Hollandse Venen, die meededen aan de verlichte boerderijenroute, kon men meedoen aan een quiz over het weidevogelbeheer. 74 Bezoekers vulden een formulier in. De vier winnaars kregen bij de afsluitende bijeenkomst op 1 december een Groene Hart streekmand uitgereikt.

Ná de route zijn nog twee interessante lezingen over het gebied gehouden. Eén avond stond in het teken van het Grote Groene Misverstand en de toekomst van de landbouw in het westelijk veenweidegebied. Sprekers waren Leo Lamers van Arcadis en Wim Dijkman van agenda Westelijke Veenwijden.

Op de tweede avond ging Henk Jan Habermehl aan de hand van oude gebiedskaarten in op het ontstaan en ontwikkeling van de polders  Nieuwkoop en Zevenhoven.

 

Boerderijenstichting Zuid-Holland en medeorganisator Stichting 7-Hovenroute houden een goed gevoel over aan deze verlichte boerderijenroute. Bezoekers en deelnemers waren ook dit keer weer enthousiast over de route en activiteiten.

Voor een kleine foto-impressie van de route Nieuwkoop e.o., klik hier.

 

Berichtgeving

* Alphen CC, 3 november 2007, klik hier....

* Nieuwsregio, 3 november 2007, klik hier...

* Leidsch Dagblad, 1 november 2007, klik hier…

* Leidsch Dagblad, UITbijlage, 1 november 2007, klik hier…

* Nieuwsregio, 31 oktober 2007, klik hier...

* RTV Lokaal, 31 oktober 2007, klik hier…

* RTV Lokaal, 31 oktober 2007, klik hier...

* Leidsch Dagblad, Rijn en Veenstreek, 31 oktober 2007, klik hier…

* Leidsch Dagblad, Rijn en Veenstreek, 30 oktober 2007, klik hier...

* RTV Lokaal, 30 oktober 2007, klik hier...

 

.

Terug naar historie

 

 

 

Fotografie: De kijker

Home

Nieuws

Routekaart

Routeboekje

Activiteiten

Foto’s

Toneel op de Deel

Samenwerken

Sponsoren

Contact

Historie

Links

Disclaimer

Fotografie: Paul Wijnands