Verlichte boerderijenroute

De Giessen 2012

Home

Nieuws

Routekaart

Routeboekje

Activiteiten

Foto’s

Toneel op de Deel

Samenwerken

Sponsoren

Contact

Historie

Links

Disclaimer

 

   E info@verlichteboerderijen.nl

   T 06 3001 3037

Ruim drieduizend mensen reden in november de verlichte boerderijenroute De Giessen en bezochten diverse adressen. Bezoekers kwamen uit de buurt van Zwolle maar ook van ‘om de hoek’.

Aanleiding voor deze verlichte boerderijenroute was de 100ste verjaardag van de Fokveedag te Hoornaar. Ook haakte de route aan op de jaarlijkse provinciale Erfgoeddag, dit keer met het thema Agrarisch Erfgoed, en het Zuid-Hollandse themajaar ‘Herbestemming’. Het scholenproject ‘Balenkunst in de WeiTM, van hooibaal tot kunstobject’ trok veel belangstelling. De opening voor genodigden was op 6 november jl.

 

De route ging langs 120 aangelichte boerenbedrijven, overige boerderijen, kerken, molen en diverse andere karakteristieke gebouwen. Veel mensen kwamen op eigen gelegenheid, of men reed in van de twaalf bussen de route. De organisatie zorgde voor gidsen die het verhaal van de aangelichte adressen en de streek met verve verwoorden. De route trok diverse fotografen aan. Een terugblik is te vinden op de volgende links: aangelichte adressen voor een impressie tijdens de route en bij Giessenburg online.

De route begon eigenlijk al in september met het scholenproject Balenkunst in de WeiTM. Toen beschilderden op vier locaties ruim 500 kinderen meer dan 100 hooibalen. Deze werden verspreid langs de route opgesteld. Op facebook kon men stemmen op de mooist beschilderde hooibaal. Groep 8a van De Hoeksteen in Giesseburg wist de meeste stemmen wist te vergaren en wonnen daarmee een skateclinic. De route eindigde met twee lezingen: over hennepakkers en over tegels in boerderijen.

 

Samenwerking

Aanleiding voor deze verlichte boerderijenroute was de 100ste verjaardag van de Fokveedag te Hoornaar. Ook haakte de route aan op de jaarlijkse provinciale Erfgoeddag, dit keer met het thema Agrarisch Erfgoed, en het Zuid-Hollandse themajaar ‘Herbestemming’. Voor de realisatie werkten Stichting Boerderij & Erf Alblasserwaard-Vijfheerenlanden en de Boerderijenstichting Zuid-Holland samen met LTO Noord Alblasserwaard-Vijfheerenlanden, Den Hâneker, geschiedkundige en overige plaatselijke verenigingen in de gemeenten Giessenburg en Hardinxveld-Giessendam, SIMAV, streekmusea De Koperen Knop en Het Regthuys en een aantal particulieren. Financieel was de route mogelijk dank zij gulle (financiële) bijdragen van A.A. de Haan fonds, AB Midden Nederland, Alƒa Accountans en Adviseurs, Damen Shipyards, De Samenwerking, Erfgoedhuis Zuid-Holland, POP-Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling, FrieslandCampina, gemeenten Giessenlanden en Hardinxveld-Giessendam, Prins Bernhard Cultuur fonds, Provincie Zuid-Holland, Rabobank Alblasserwaard Noord- en Oost, Stichting Landschapsbeheer Alblasserwaard, Stucadoorsbedrijf Van Maarseveen, Univé Rivierenland en Van Cappellen stichting.

 

Berichtgeving

 

Nieuwe Oogst, 10 november 2012

Gorcumse Courant, 31 oktober 2012

diverse knipsels, week 29 oktober 2012

Ad Rivierenland, 24 oktober 2012 

AD Rivierenland, 19 september 2012

Gorcumse Courant, 19 september 2012

Het Kompas, 19 september 2012

Merwestreek, 19 september 2012   

Het Kontakt, 3 mei 2012

Fotografie: Paul van de Zwet

Balenkunst in de weiTM

Fotografie: Tom Schreuders

Fotografie: Jan de Bruin