Verlichte boerderijenroute

Lange Linschoten

Home

Routekaart

Routeboekje

Activiteiten

Foto’s

Toneel op de Deel

Samenwerken

Sponsoren

Contact

Historie

Links

Disclaimer

 

   E info@verlichteboerderijen.nl

   T 06 3001 3037

De verlichte boerderijenroute Lange Linschoten trok tussen 1 en 24 september zo’n  3.500 bezoekers. Op de dertig adressen die een of meerdere avonden open huis hielden, was het een komen en gaan van mensen, die veel interesse toonden in de agrarische bedrijven en de geboden activiteiten op het gebied van muziek, kunst, nijverheid en cultuurhistorie.

Prachtig was dat de meeste mensen gehoor gaven aan de oproep vooral de route te fietsen. Ook veel bezoekers maakten een ommetje. Anderen boekten een rit met de huifkar of een tochtje met de boot.

 

Prijzen

Tijdens de route konden bezoekers hun agrarische kennis testen door mee te doen aan een boerenquiz en het noteren van de geboortedatum van het pasgeboren kalfje Lian, het juiste gewicht van een stapel boerenkazen en die van een hooibaal. De winnaars wonnen een mand met producten uit het Groene Hart.

 

Balenkunst in de weiTM

De verlichte boerderijenroute Lange Linschoten startte en eindigde met het kunstproject ’Balenkunst in de Wei: van hooibaal tot kunstobject´. Vijf groepen van de Oudewaterse basisscholen gingen op 30 september naar het Toneel op de Deel ‘‘Hoe word ik boer?” of op 1 oktober naar de speurtocht over de boerderij.

In de week van 23 augustus 2010 beschilderden zo’n 650 kinderen van de basisscholen Klavertje 4, St. Jozefschool, de Immanuelschool en Mariaschool uit Oudewater in een voormalige ligboxenstal ruim honderd met zwart plastic omhulde hooibalen. In groepjes van drie maakten ze de meest bijzondere boerderijdieren of gaven ze hun visie op de boerderij en het landschap. Op deze manier gaven de kinderen invulling aan het kunstproject.

Op 15 september vond onder voorzitterschap van burgemeester mevrouw Ruigrok van Oudewater de jurering plaats. Ook kinderen en kunstenaars jureren dan. De beschilderde balen waren een maand lang overdag te bekijken, maar werden op de avonden van de verlichte boerderijenroute ook aangelicht. De BalentuinTM, een kleurrijk weiland aan de Noord Linschoterzandweg, trok bij jong en oud veel bekijks.

 

Veelzijdig programma

De activiteiten van de verlichte boerderijenroute sloten aan bij de weekthema’s van de Cultuurmaand Lange Linschoten. Er was voor elk wat wils. Diverse boerenbedrijven ontvingen bezoekers in hun stal; er zijn op de open avonden enkele kalfjes geboren, er was een heuse knuffelkoe en er was ook een melkrobot te bekijken. Verder traden op de shantykoren De IJsselzangers en De Kaapstander, fanfare Linfano en de koren Sterk Spul en Zanglust. In de voormalige huisstal, in een echte koeienstal of in een fraaie opgeknapte schuur was kunst te bewonderen van G.J.M. van Snelrewaard, Tamara Sille, Dita Aleman, Janine Bosma en Sileve van Waveren. Ook voor het borduuratelier in een opgeknapt boenhok en het atelier voor workshops was veel animo. Ouderen reden in kleine busjes of in auto’s op de extra seniorenavond de route. Boerderijwinkels met kaas en biologisch vlees waren open, maar ook elders was fruit uit eigen boomgaard, noten, honing of sap te koop. Op 20 september was er in de hooiberg van boerenbedrijf Van der Eijk een politiek debat over de toekomst van het gebied de Lange Linschoten.Ter afsluiting van de route vertelde op 27 september boerderijbewoner en tegeldeskundige J.H. van den Berge over tegels in boerderijen. Veel belangstellenden brachten zelf tegels of scherven van tegels mee.

Met elkaar hebben de ruim zeventig deelnemers aan de verlichte boerderijenroute Lange Linschoten vier weken lang de boerenbedrijvigheid, het agrarisch erfgoed, cultuurhistorie, recreatie en creativiteit met elkaar hand in hand laten gaan. Deze zevende route in het Groene Hart was het verbindende element in genoemde Cultuurmaand, die van 1 t/m 30 september duurde. De Cultuurmaand Lange Linschoten en het feit dat de Boerderijenstichting Utrecht dit jaar voor de 20e keer de verkiezing Boerderij van het Jaar organiseerde, waren redenen om in september 2010 de verlichte boerderijenroute Lange Linschoten te houden.

 

Voor een foto terugblik op de verlichte boerderijenroute Lange Linschoten klikt u hier. De volgende subsidiënten en sponsoren maakten de verlichte boerderijenroute Lange Linschoten mogelijk.

 

 

Berichtgeving

 

· Veeteelt, september 2010

· Nieuwe Oogst, 2 oktober 2010

· IJsselbode, 28 september 2010

· Nieuwe Oogst, 24 september 2010

· AD Groene Hart, 24 september 2010

· Woerdens Nieuwsblad 22 september 2010

· De Zenderstreek, 22 september 2010

· Zenderstreek en Woerdens Nieuwsblad, 8 en 15 september 2010

· Zenderstreek 15 september 2010

· AD Groene Hart 9 september 2010

· IJsselbode, 14 september 2010

· AD Groene Hart, 13 september 2010

· De IJsselbode, 7 september 2010

· Radio Stad Montfoort, 5 september

· AD Groene Hart, 2 september 2010

· Zenderstreek, 1 september 2010

· De IJsselbode, 31 augustus 2010

· De IJsselbode, 31 augustus 2010

· Woerdens Nieuwsblad, 25 augustus 2010

· Zenderstreek, 25 augustus 2010

· AD Groene Hart, 25 augustus 2010

· De IJsselbode, 24 augustus 2010

· AD Groene Hart, 20 augustus 2010

· De IJsselbode, 17 augustus 2010

· De Lekstreek, 10 augustus 2010

· Zenderstreek, 26 mei 2010

· AD Groene Hart, 15 mei 2010

· De IJsselbode, 30 maart 2010

Fotografie: Paul van der Zwet

Fotografie: Fotoclub Iris, Woerden