Verlichte boerderijenroute

Oude Rijn

Home

Routekaart

Routeboekje

Activiteiten

Foto’s

Toneel op de Deel

Samenwerken

Sponsoren

Contact

Historie

Links

Disclaimer

 

   E info@verlichteboerderijen.nl

   T 06 3001 3037

Fotografie: Paul van der Zwet

Tussen 10 november en 12 december 2009 was er de verlichte boerderijenroute Oude Rijn.Naar schatting reden zo’n 4.500 mensen gedurende negen avonden de ruim 20 km lange verlichte boerderijenroute Oude Rijn. Ook deze keer bleken

bezoekers aangenaam verrast over de geboden mix van

boerenbedrijvigheid, cultuurhistorie, proeverijen en creativiteit.

De route ging langs ruim 105 aangelichte locaties. Dat waren

overwegend de schitterende boerderijen in Bodegraven,

Nieuwerbrug en Woerden, maar ook langs enkele bijzondere

objecten: een antieke houten kraan, het Fort Wierickerschans,

de Brugkerk, de Zingende Zaag en de Weijpoortse molen.

 

Agrarisch Ondernemer 2009, melkveehouders en kaasmakers Karin en Sjaak van Veen uit Zoeterwoude zetten op 10 november jl. de boerderij van de familie Verhoef in het licht. Daarmee gaven zij het startsein voor de verlichte boerderijenroute Oude Rijn.

In de eerste week reden diverse bussen de route Oude Rijn. Meest bijzondere was voor hen de tocht door de ligboxenstal van de familie Verhoef. Fotoclub Iris in Woerden heeft alle aangelichte adressen gefotografeerd maar ook veel andere fotografen kwamen naar de aangelichte locaties. Gezinnen met kinderen bezochten vooral op vrijdagavond de adressen die open waren. Ze zagen bijvoorbeeld waar Sinterklaas zijn jute zakken laat bedrukken. Het Bodegraafs muziek-gezelschap Gras maakte twee keer een spontane muzikale ronde. 

 

In de route kwamen twee prijsvragen voor: ‘Hoe oud is de koe in het strohok op melkveebedrijf Verwoerd in Bodegraven?’ én ‘Hoe zwaar weegt de kaastoren bij kaasboerderij Janmaat in Woerden?’ De drie winnaars ontvingen tijdens de afsluitende bijeenkomst op 12 december een mand met streekproducten.

 

De negen agrarische bedrijven trokken veel bezoekers naar hun veestapel. VOF Dairy Farm van de familie Verhoef trok verreweg de meeste bezoekers. Het Kaasmuseum uit Bodegraven had daar een tijdelijke dependance ingericht. Andere druk bezochte locaties waren boerderij Knodsenburg, meubel- en timmerwerkplaats Mulckhuyse, rundveebedrijf Verwoerd, de beeldenboerderij Hulst Hof en de boerderij aan de Korte Waarder 19, waar begin december de twee afsluitende lezingen werden gegeven. Bezoekers kwamen vooral uit het gebied van de Venen, de regio Bodegraven – Woerden, maar ook uit Den Haag, het Friese Jirnsum, Haarlem, Wijk bij Duurstede, Dordrecht, Tholen, Maarssen, Slochteren, Zaanstad, België, Zuid-Afrika en uit de gebieden waar al eerder een verlichte boerderijenroute is geweest.

 

Voor een terugblik op de verlichte boerderijenroute Oude Rijn mét beeld kan men kijken op de website van Foto zoomgalery en via de eigen website.

De verlichte boerderijenroute Oude Rijn maakte deel uit van een groter project dat ’Vervolg Jaar van de Boerderij’ heet. Als u nu klikt, ziet u welke subsidiënten en sponsoren deze route mogelijk maakten.

 

Berichtgeving

 

· Nieuwe Oogst 4 december 2009

· AD editie Woerden 2 december 2009

· AD editie Woerden 25 november 2009

· Agraaf 21 november 2009

· Digitale Bodegraafse krant, 17 november 2009

· Boerderij, 17 november 2009

· Nieuwe Oogst 14 november 2009

· AD editie Woerden / Alphen aan den Rijn 13 november 2009

· Telegraaf 12 november 2009

· AD Groene Hart 10 november 2009

· Lekker Leven, november 2009 

· Zuid-Hollands Landschap nr. 4/2009

· Leidsch Dagblad editie Alphen aan den Rijn 2 november 2009

· AD editie Woerden 30 oktober 2009

· Woerdens Nieuwsblad 29 oktober 2009

· 0348-online.nl 26 oktober 2009

· AD editie Woerden 9 oktober 2009

· AD editie Woerden 9 oktober 2009

· Woerdens Nieuwsblad 1 oktober 2009